Älskade Ellada…

Jag bor sedan nio år tillbaka i en liten by på södra Kreta. Jag bor inte i Kretas huvudstad, Heraklion, inte heller i Chania, som är denna delen av Kretas största stad. Och jag bor långt från Aten. Men jag bor i Grekland. Och jag älskar detta land obeskrivligt mycket.

Just nu går mitt nya hemland genom en massiv kris, det kan ingen ha missat även om de flesta av er som läser här sitter på andra sidan Europa. Det finns så många parametrar i denna kris, och som i många konflikter och kriser är det inte glasklart vems felet är. Det finns inte en sida som bär skuld, inte en part som man kan kasta all skit på. Alla har en del av ansvaret för det som händer i Grekland nu, från tyska banker och politiker ner till den enskilde greken. Det är en soppa.

Det är inte lätt att välja sida i det här, högern och vänstern i Grekland har båda poänger och oavsett vilken sida man väljer så ser den närmaste framtiden oerhört dyster ut för mitt älskade Ellada. Väljer man vänsterradikalerna som vill lämna eurosamarbete för en fullkomligt oviss framtid med en mycket möjlig depression som resultat (men med kanske lite mer hopp om en uppåtkurva inom hyfsat överskådlig framtid)? Eller väljer man att svälja stoltheten för att bli kvar i eurosamarbetet med en tydligare framtid i sikte, utan depression men också utan mycket hopp om ett lyft varken i morgon eller inom överskådlig framtid? Frågan delar folket i två läger och de är ganska jämnstora.

Över Grekland fortsätter solen att skina oförtröttat, havet är glasklart och maten i hemmen doftar lika gott. Paleochora går inte att jämföra med Aten, jag lever i vad som närmast kan beskrivas som en oas. Här är jordens tillgångar många och turister trivs så bra att de aldrig kommer sluta komma hit. Denna del av landet kommer att slås mindre hårt än andra delar, oavsett vilken väg Grekland väljer att gå.

Jag är glad att jag inte har rätt att rösta på förslaget som i grund och botten sägs handla om Greklands varande eller icke varande i eurosamarbetet, för då hade det varit min skyldighet att rösta. Jag vet inte vad som är bäst. Jag har alltid lutat åt vänster och även nu dras jag åt det hållet, men frågan är så allvarlig. Jag har inte tillräckligt med kött på benen och jag undrar om någon alls egentligen har det.

Den enda sak jag känner mig säker på är att solen även i framtiden kommer att skina över detta välsignade land. Frukt och grönsaker kommer fortfarande att smaka himmelska, och havet kommer att omfamna mig med samma passionerade kärlek varje sommar. Förr eller senare kommer Grekland att komma på fötter igen, och min djupa kärlek till henne kommer alltid att bestå.

Ska ni resa till Grekland i sommar så fortsätt glädjas över det. Det finns inget för vänligt sinnade besökare att frukta här. Men ta med kontanter.

Annonser

5 reaktioner på ”Älskade Ellada…

  1. Förstår din ängslan. Även jag känner en stor oro. Inte så mycket över att landet helt plötsligt skulle raderas på världskartan, utan mer för de underbara människorna som bor i vad jag kallar mänsklighetens vagga. Dess historia, värme och kultur får mig vid varje besök att bli än mer övertygad om att jag är en reinkarnerad grek. Jag blir en annan person i samma stund jag stiger av planet och i synnerhet när jag stiger av båten. Det är helt enkelt en orgasm i välbefinnande. Jag kommer alltid att återvända.

    1. Jadu Peter… många känner så när de kommer hit och många kommer alltid att återvända. Jag är i grund och botten inte så hemskt ängslig, grekerna är oerhört starka, de har gång på gång övervunnit galna odds. Det ligger i folksjälen. Men visst, man ska inte sticka under stol med att det är en tuff tid som väntar. Jag känner mig allt mer säker på att vi träder ur euron nu, så exakt vad som väntar vet ingen. Men det blir bra till slut, det är jag säker på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s